Masszázs (bevezetés)

" Életünk minden szakaszában szükségünk van az emberi érintésre, a gyöngédségre és a törődésre, amelyből megtudjuk, hogy nem vagyunk egyedül. Az ember ugyanis érzelmes lény-az érintés melegsége köt másokhoz és nyugtat meg bennünket. Vannak, akik a masszázst luxusnak tekintik, és csak akkor vetik alá magukat, amikor már igen nagy szükségük van rá.
A masszázst minden időben és minden kultúrában alkalmazták. A görög és a római fürdőkben rabszolgák masszírozták a vendégeket, közben különböző balzsamokkal és olajokkal kenték be testüket.
Napjainkban szüntelenül újabb és újabb technikai vívmányok követik egymást, amelyek felváltják az emberi munkát. Növekedik a szellemi munka jelentősége, egyre több az ülő foglalkozás, és egyre kevesebb a fizikai erőkifejtéssel járó munka. Magyarország lakosságának 82%-a mozgásszegény életet él. Minél kevesebb a testmozgás, annál nagyobb az izmok petyhüdtsége, és annál rosszabb a testi és a szellemi kondíció. Egyre többen felismerik, hogy erkölcsi kötelességük egy egyben anyagi érdekük is vigyázni egészségükre,s hogy ennek legegyszerűbb eszköze a fizikai aktivitás, a kellemes elfáradás, majd a jótékony regenerálódás. "