Masszázs fajták

( a teljesség igénye nélkül )
- Svédmasszázs
- Sportmasszázs
- Reflexzóna- ill. talpmasszázs
- Gyógymasszázs
- Narancsbőr-masszázs
- Fogyasztómasszázs
- Klasszikus thai masszázs
- Alakformáló, zsírégető masszázs: segítségével hatékonyabban szabadulhatunk meg a combon, fenéken, hason kialakuló zsírpárnáktól. A masszőr szinte összetöri a zsírsejteket, és olyan speciális zsírégető krémet masszíroz a bőrbe, ami növeli az alakformáló hatást. A módszer elengedhetetlen kísérői a megfelelő eredmény elérése érdekben a diéta és a torna.
- Dörzs- és kefemasszázs:
egy durva szövésű vagy háncskesztyűben végzik. Az erős dörzsölés hatékonyan eltávolítja az elhalt hámsejteket, fokozza vérbőséget, javítja az anyagcserét.
- Kínai masszázs:
egyike a legősibb és a legösszetettebb masszázsoknak, alapja a yin-yang elv, az öt elem tana, és a testi-lelki harmónia megteremtése. Célja az energiaháztartás harmonizálása, a gátló energiák kiküszöbölésével. Az eljárás apró érintések sorozatának kifejtése a testet behálózó meridiánrendszer meghatározott pontjaira, mivel a test energiaellátására tehetünk kedvező hatást. Ez az úgynevezett pontmasszázs. Jól alkalmazható izomfájdalmak, izomfáradtság kezelésére, nőgyógyászati panaszok orvoslására, izületi és csigolya- problémák gyógymódjaként, gerincbántalmak megszüntetésére.
- Kötőszöveti masszázs:
ismertebb nevén, a cellulitisz masszázs, minek lényege, hogy a kötőszövetek erőteljes masszírozásával az adott területen képesek vérbőséget előidézni, javítva ezzel az adott testfelület vérellátását.
Mi a cellulit?
Bőrünk három rétegből épül fel. A felső, elszarusodó hámréteg alatt helyezkedik el az irha, amely erekkel, idegekkel, faggyú- és verejtékmirigyekkel átszőtt erős kötőszöveti rostokból áll, feladata a bőr táplálása, rugalmassá tétele. A legalsó réteg a bőralja, mely főként laza kötőszöveti rostokból és zsírsejtekből áll.
Ez a réteg a nőknél vastagabb, míg az irha vékonyabb és gyengébb. A kötőszöveti rostok idővel gyengülnek, a fokozott zsírlerakódás miatt pedig meglazulhatnak, és már nem képesek tartást adni a felfúvódott zsírsejteknek, így azok összecsomósodnak, és narancshéjszerű kidomborodást hoznak létre a külső hámrétegen.
- Melegköves masszázs:
vagy más néven lávaköves masszázs: testi és lelki energiákat hivatott egyensúlyba hozni. Kellékei a vulkanikus eredetű, sima bazaltkövek, melyeket forró vízben felmelegítenek, és ráhelyezik az ember hátán lévő energiacentrumokra (csakrákra), amelyek mind-mind egy-egy szervvel állnak kapcsolatban. Egészséges emberben a csakrákon keresztül szabadon áramlik az energia. Ha egy csakra "bedugul", az életerő áramlása akadozni kezd.
A test fokozatosan veszi át mélyebb rétegeibe is a kövek melegét. A masszázst is a meleg kövekkel végzik olajok segítségével. A kezelés révén mély relaxációs hatás érhető el, oldódik a stressz, semlegesítődnek a negatív energiák.
12. Nyirokmasszázs:
előfordulhat, hogy valamilyen okból kifolyólag szöveteinkben felhalmozódik a nyirokfolyadék. Mivel a nyirokrendszer gondoskodik a testben felhalmozódó mérgező- és salakanyagok eltávolításról, az érintett testrész (kar, láb) fájdalmasan megduzzadhat, egyéb kellemetlen tüneteket is produkálva. A nyirokmasszázs során gyengéd, simító mozdulatokkal kiürítik a kezelt terület nyirokcsomóit, így gyorsítják meg a pangó nyirok elfolyását. Kiegészítő kezelése lehet a narancsbőr elleni harcnak, az allergia enyhítésének, az ödémák, visszér, trombózist követőállapot kezelésében.
- A shiatsu (siacu):
a hagyományos keleti gyógyászat tudására és tapasztalataira épülő alternatív gyógyító eljárás. Segít megteremteni és fenntartani testünk energiakeringésének harmóniáját, ezáltal egészségünk megtartásának, különböző fájdalmaink, betegségeink gyógyításának hatékony eszköze.
A shiatsu az energiapályák mentén tenyér- vagy ujjnyomással hozza mozgásba az energiát, illetve egyéb masszázstechnikákat is alkalmaz. A shiatsu az embert testi, lelki, szellemi egységben látja. A kezelés közben az egészleges érzékelésen és az érintésen alapuló támogató kommunikáció valósul meg. A kezelés az egész testet érinti, vékony pamut ruhában történik, és különleges, kellemes élmény.
A shiatsu professzionális gyógymód. Magyarországon alternatív mozgás- és masszázsterapeuta szakvizsgával rendelkező természetgyógyász használhatja. Ugyanakkor a shiatsut bárki megtanulhatja és rendkívül hatékonyan alkalmazhatja családi, baráti körben a betegségek megelőzésére, az egészség megtartására. A shiatsu megtanulásával igazi kincs birtokába jutunk. Segíteni tudunk a körülöttünk élőknek és saját magunknak is. Ezen túlmenően tapasztalatokat szerezhetünk egy újfajta kommunikációról.

Fokozhatjuk a masszázs hatását aromaterápiával. Ilyen aroma a boróka, a cédrus, az édes narancs, a grapefruit, a szőlőmag és az illóolajok. Méregtelenítő, nyirokkeringést stimuláló, serkentő hatásuk miatt eredményesen használhatók a narancsbőr elleni küzdelemben.
Természetesen itt is óvatosságra intek mindenkit!
Az illóolajok, aromák nagyon jó hatással vannak szervezetünkre, de ezekkel is óvatosan kell bánni, ismerni kell őket ahhoz, hogy ne okozzunk velük kárt magunkban!
Egyes esetekben a bőrből allergiás reakciókat válthatnak ki, és bizonyos olajok pl. terhesség alatt, kismamáknál, kisgyermekeknél és néhány betegség esetén nem is alkalmazhatók!