A hátmasszázs

A hátfájás az egyik leggyakoribb oka a masszőr felkeresésének. A hátmasszázs célja a hát, nyak és a deréktáj izmainak lazítása, illetve ezen testrészek vérellátásának javítása. A mindennapi megterhelés és stressz során izmaink görcsössé válnak, melyen egy hátmasszázs is segíthet.
A hátmasszázs során a vendég a hasán fekszik, bokája alá a masszőr hengerpárnát helyez, hogy izmai ellazuljanak. Ez a masszázs a legtöbb emberben jó érzéseket kelt, és különösen alkalmas a feszültségoldásra.
A hát szűkebb értelemben a XII. hátcsigolyától az I. hátcsigolyáig, azaz a bordás részekig tart (a masszírozása alulról felfelé történik). A gyakorlatban azonban a masszőr az alsó borda alatt a keresztcsont és a derék területét, fent pedig a nyakat és esetleg a deltaizmokat is hozzáveszi a kezelt régióhoz, azaz egy teljes hátmasszázs a keresztcsonttól a nyakszirtig tart. A hát kezelése során a masszőr külön gondot fordít a lapocka átdolgozására is, amelynek közelében a legtöbb fájdalmas csomó található. (A lapocka izmai a kar emelésében is részt vesznek.)
Leginkább ülőmunkát végzők számára javasolt, a helytelen testtartásból fakadó hát és derékfájás ellensúlyozása céljából. A kívánt hatás elérése érdekében kúraszerűen javasolt masszázstípus.